
OM DESIGN


Er du nysgerrig på, hvordan design kan forme produkter, men også vores oplevelse af verden? På Højer Tech & Design Fri Fagskole kan du udforske designfaget i dybden gennem vores to spændende branchefag: Design & Innovation og Keramik & Form.
Hos os handler design om mere end at skabe flotte ting – det handler om at forstå en proces, udvikle dine egne idéer og føre dem ud i livet.
Du lærer at eksperimentere med materialer og udforske nye designteknikker, samtidig med at du får mulighed for at arbejde med værktøjer og metoder som de profesionelle bruger i deres daglige arbejde.
Samtidig lærer du, hvordan design kan påvirke mennesker og samfundet, og hvordan du kan skabe produkter, der både er æstetiske og brugbare.
Har du interessen, hjælper vi dig med at forvandle dine kreative idéer til virkelighed og giver dig et solidt fundament til videre uddannelse og karriere inden for design.
DESIGN & INNOVATION
Design og Innovation er et inspirerende forløb, hvor du lærer at identificere og udvikle dine egne kreative idéer, tænke ud af boksen, og realisere, visualisere, samt formidle dine projekter.
Forløbet kombinerer teoretisk viden med praktisk erfaring i en række designdiscipliner som grafisk design, tekstildesign, 3D-formgivning og visuel storytelling. I undervisningen arbejder du både med traditionelle teknikker som farvning, syning og tryk, og med digitale værktøjer som Adobe Photoshop og Illustrator. Du lærer at udvikle design, der kan udfordre normer og reflektere samfundsmæssige problemstillinger, samtidig med at du får indsigt i de teknologier, der driver moderne innovation.
Du får også mulighed for at møde eksperter og praktikere i designbranchen gennem gæsteoplæg og virksomhedsbesøg, ligesom du får mulighed for at tage på researchture. Disse aktiviteter giver dig et unikt indblik i arbejdsprocesser og inspiration til dine egne projekter. Vi samarbejder med designskoler og erhvervsorganisationer som Designskolen Kolding, Kolding Erhvervsskole og VIA University College.
Forløbet afsluttes med et hovedværk, hvor du dokumenterer design af et produkt fra start til slut. Dit hovedværk præsenteres ved en fernisering og vurderes af både underviser og ekstern censor. Du får også et certifikat, der dokumenterer dine færdigheder, ligesom dine projekter vil blive samlet i et portefølje, som du kan tage med i dit videre forløb som bevis på dine tekniske færdigheder, kreativitet og evne til at anvende teori i praksis.
Forløbet forbereder dig til videre uddannelse, både på erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser med et kreativt fokus, samt muligheder for praktik og lærepladser inden for design- og kreative erhverv. Målet er at du får kompetencer, der gør dig i stand til at fortsætte på designuddannelser, såsom grafisk design, tekstildesign eller kommunikation.
Undervisningen inkluderer:
-
Programlære
-
Storytelling
-
Kritisk design
-
Foto og film
-
3D-formgivning
-
Art direction til kampagner
-
Farvning, linoleumstryk, stoftryk, batik og syning





KERAMIK & FORM





På linjefaget Kunst, Keramik & Form får du håndværksmæssige færdigheder, som
gør dig i stand til at udvikle ideer i arbejdet med materialet. Linjen er for alle, nybegyndere og øvede, som har lyst til at arbejde undersøgende og
eksperimenterende med teknik, materialer, maleri, design og formudvikling. Med god indsigt i den kunstneriske og den keramiske proces samt materialer får du kundskaber, som gør dig i stand til at udvikle dit personlige udtryk og omsætte din
ide til form eller lærred.
Linjefaget har fokus på håndværket og du bliver undervist i mange af keramikkens formgivningsteknikker; modellering, pladeteknik, drejning og støbning og glasering. Vi eksperimenterer desuden med forskellige utraditionelle brændings-former, fx Raku -brænding. Vi arbejder praksis- og værkstedsorienteret i det veludstyrede værksted, og ved at veksle mellem bundne og frie opgaver vil du opnå en god form-, materialeforståelse og godt teknikkendskab.
Du kommer til arbejde både med brugsting- kopper, skåle, fade, smykker, vaser- og med mere skulpturelle og abstrakte udtryk. Med afsæt i dine egne ideer og projekter sætter undervisningen fokus på lysten til at eksperimenter og afprøve
materialet i forskellige sammenhænge. Du kan forvente at afprøve arbejdet med glas, træ og gibs kombineret med keramik. Vi henter inspiration i området og vi lader os inspirere af kunst og design igennem praktik hos de lokale kunsthåndværkere samt udflugter til de større byer.
Vi tager på virksomhedsbesøg på Bornholm og vi besøger Glas & Keramikskolen i foråret.
Indhold - I løbet af året vil du møde:
-
Keramik
-
Tegning og Maleri
-
Glas & glaspusteri
-
Smykkedesign
-
Streetart
-
DIY
-
Indretning, styling & Foto
-
Iværksætteri og turisme
-
Adobe-pakke
Du kommer til at arbejde med digital formgivning samt projektorienterede opgaver på tværs af fag og linjer. Værkstedet vil være åben om aftenen og i weekender. Der tilbydes ekstra kurser i tegning, form & rum samt iværksætteri, som du frivilligt
kan tilmelde dig i løbet af året.